Hulp bij energie besparen

U bespaart het meest op gas en energie als uw woning energiezuinig is. Daarom zijn wij hard aan het werk om al onze woningen energiezuinig te maken.

Het liefst zouden we alle woningen nu aanpakken. Maar helaas hebben we niet genoeg geld, mensen en materiaal (of spullen) om dat allemaal tegelijk te doen. We hebben daarom een planning voor de komende jaren. Als uw woning aan de beurt is, informeren wij u daarover.

Vragenlijst energie besparen

Door op onderstaande link te klikken (Vragenlijst energie besparen), kunt u de online vragenlijst doorlopen en daarmee waardevolle tips voor uw thuissituatie op het gebied van energiebesparing krijgen.

Wat doen wij?

Onderstaande zaken deden we al en blijven we doen:

  1. De woningen die het minst energiezuinig zijn, verduurzamen we zo snel mogelijk. We hebben de ambitie om eind 2025 geen woningen meer hebben met het energielabel E, F of G.
  2. Alle eengezinswoningen krijgen zonnepanelen, als ze daarvoor geschikt zijn. Dat gebeurt volgens onze planning. Als een huurder al eerder om zonnepanelen vraagt, dan nemen we die aanvraag in behandeling.
  3. Gebouwen met appartementen krijgen zonnepanelen op het moment dat we die appartementen verduurzamen.
  4. Bij groot onderhoud en als we zonnepanelen plaatsen, brengen we een aansluiting aan in de keuken zodat u elektrisch kunt koken in plaats van op gas. Ook wordt eventueel uw meterkast aangepast. U kunt dan zelf of via de installateur een inductiekookplaat aanschaffen. Let op deze moet nog wel worden aangesloten.
  5. We onderzoeken of we de temperatuur van de collectieve cv-installaties kunnen verlagen. Hiermee wordt energie bespaard. We kijken ook of we dit bij de individuele cv’s kunnen doen en op welke manier (bijvoorbeeld als we onderhoud uitvoeren).
  6. We onderzoeken of we bij huurders slimme energiemeters kunnen plaatsen. Huurders kunnen op deze maner stroom- en gasverbruik bijhouden en kijken waar ze op kunnen besparen. 
  7. We voeren een pilot uit waarbij we warmtepompen naast een cv-ketel plaatsen. Hiermee bespaart een bewoner 70-80% gas. Als deze pilot slaagt gaan we dit op grotere schaal toepassen.

Wat doet de gemeente?

Woerden

U kunt alles over duurzaamheid in de gemeente Woerden op deze pagina vinden. Klik hier>

1. Energie-bespaarbon 
Van de gemeente Woerden krijgen huurders een Energie-bespaarbon van €70,-. Daarmee kunt u gratis producten krijgen, zoals ledlampen, een tochtstrip, een waterbesparende douchekop of een persoonlijk advies. Ga naar www.duurzaamwoerden.nl/rrew voor meer locaties en tijden. 

Let op: de Energie-bespaarbon is geldig tot 30 december 2022.

2. Winkel voor kleine en grote vragen over duurzaamheid
Op de Voorstraat 75 in Woerden kunt u elke week op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur terecht bij Duurzaamheidswinkel Woerden voor informatie over verduurzaming in de meest brede zin van het woord. Wat kunt u zelf doen? Waar werkt de gemeente aan? Hoe organiseert u verduurzaming in en rond uw huis? Waar kunt u hulp krijgen met geld, organisatie of keuzes maken? In de winkel wordt informatie gegeven over energietransitie zuinig met energie, duurzaam opwekken en hoe betaal je het?

3. Vragen over schulden
Heeft u vragen over schulden? WoerdenWijzer is een afdeling binnen de gemeente Woerden en bestaat uit een team deskundigen binnen het sociaal domein, waar vragen binnen komen over o.a. schulden. WoerdenWijzer zorgt ervoor dat u met uw vragen op één plek terecht kunt en dat u de juiste ondersteuning krijgt. Zij bieden u antwoorden, tips en oplossingen op het gebied van o.a. geldzaken en inkomen.

4. Uw huis energiezuiniger
Jouw Huis Slimmer is een idee van 15 Utrechtse gemeenten die samen hard werken aan energiezuinig wonen. Ontdek met Jouw Huis Slimmer wat er allemaal kan en hoe andere bewoners slim omgaan met energie.
> U kunt soms met simpele handelingen snel besparen op uw energierekening. Bekijk deze bespaartips   
   die niet veel kosten en wél geld opleveren.
 
> Doe de Milieu Centraal Bespaartest zodat u weet wat u in uw situatie kunt doen.

De Ronde Venen

1. Energietoeslag 
U heeft een huishouden met een laag inkomen. U krijgt dan misschien € 800 om de hoge energiekosten te betalen. U kunt nu de energietoeslag aanvragen. Het formulier vindt u onder 'Zelf energietoeslag aanvragen'.

2 .Energiecoach
De energieprijs blijft stijgen en het is steeds moeilijker om de energierekening te betalen. Samen met Energieke Rondeveners komt de gemeente De Ronde Venen in actie. Een speciale klusbrigade met een energiecoach en energieklusser komt bij u langs. Zij zullen met (gratis) energiebesparende producten uw huis beter isoleren. Met deze kleine aanpassingen bespaart u direct op uw energierekening.

Montfoort 

1. Hulp nodig bij aflossen van schulden
Hulp aanvragen als u (bijna) financiële problemen heeft. Is het steeds moeilijker om uit te komen met uw inkomen of heeft u schulden? Blijven er rekeningen liggen? Of heeft u nog geen schulden, maar zijn er wel (bijna) financiële problemen? Dan kunt u hulp aanvragen bij de gemeente. Iedereen kan hulp aanvragen. Het maakt niet uit wat uw inkomen is.

2. Energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022
Daarom hebben alle gemeenten extra geld ontvangen van de overheid. Dit geld is bedoeld om inwoners met een laag inkomen te helpen bij het betalen van deze hoge energiekosten.  

Utrecht

1. Gratis energiebox 
Woont u in Utrecht? Meld u dan aan voor een energiebox. U ontvangt dan een doos met energiebesparende producten waarmee u gemiddeld wel € 128 op uw energierekening bespaart. Ook neemt een van de energiecoaches contact met u op. De energiecoach vertelt meer over de manieren waarop u energiezuinig(er) kunt leven en hoe u de producten uit de box daarbij gebruikt.

2. Uw huis energiezuiniger
Jouw Huis Slimmer is een idee van 15 Utrechtse gemeenten die samen hard werken aan energiezuinig wonen. Ontdek met Jouw Huis Slimmer wat er allemaal kan en hoe andere bewoners slim omgaan met energie.
Wenst u energie te besparen, maar weet u niet waar u moet beginnen? U kunt met een paar handige, vaak gratis trucs al veel besparen. Bekijk deze simpele bespaartips die niet veel kosten en wél geld opleveren.

IJsselstein

De gemeente IJsselstein biedt ook hulp bij het besparen van energie. Alles wat zij bieden op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing kunt u op deze pagina vinden. Hieronder een korte opsomming:

1. Energieloket Jouw Huis Slimmer
Bezoek het online energieloket op jouwhuisslimmer.nl/ijsselstein. Op het energieloket leest u doe het zelf tips om energie te besparen en kunt u bijvoorbeeld een bespaartest doen.

2. Energietoeslag
Bewoners met een laag inkomen (inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum) hebben recht op een energietoeslag van € 1300.

3. Energiecoach
Heeft u de energietoeslag ontvangen, maar kunt u nog extra tips gebruiken bij het terugdringen van uw energieverbruik? U kunt zich dan aanmelden voor een gratis energie-adviesgesprek. U ontvangt dan tips en diverse kleine materialen om het energieverbruik in uw woning omlaag te krijgen. Als u dat wilt komt daarna een klusser bij u langs om een aantal energiebesparende maatregelen uit te voeren.

4. Inloopspreekuur energie besparen
Wilt u graag met iemand om tafel zitten, dan kan dat ook. Iedere zaterdag organiseert de gemeente in de bibliotheek een inloopspreekuur voor vragen over het verduurzamen van uw woning. Energieadviseur Frank Benthem helpt u gratis en vrijblijvend op weg. U kunt zonder afspraak terecht voor al uw vragen over het besparen of opwekken van energie, over de beschikbare subsidies en financiering, het verbeteren van het binnenklimaat of het verminderen van de CO2 uitstoot.