CV, Warmtepomp, WKO-systeem en vloerverwarming.

Tegenwoordig bestaan er verschillende verwarmingssytemen. Meer informatie leest u hieronder in de veelgestelde vragen en ook waar u terecht kunt met uw reparatieverzoek.

Overige reparatieverzoeken kunnen ingediend worden via deze pagina: .

Veel gevraagd over CV, Warmtepomp, WKO-systeem en vloerverwarming.

Ik heb een reparatieverzoek voor mijn CV (centrale verwarming), warmtepomp, WKO-systeem of vloerverwarming. Wat kan ik doen?

Algemeen

U kunt zelf bellen met Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000 als u woont in: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, de Meern, Haarzuilens, Mijdrecht, Utrecht, Vinkeveen, Vleuten, Waverveen, of Wilnis.

U kunt zelf bellen met Energiewacht op telefoonnummer 088-555 3250 als u woont in: Harmelen, IJsselstein, Kamerik, Linschoten, Montfoort, Woerden of Zegveld.

Woont u op de Knotwilgenlaan in Kamerik? Meld het reparatieverzoek dan bij JWA Beheer via info@jwabeheer.nl of via telefoonnummer 071-331 22 55.

Let op:
Als er schade aan de CV-ketel komt door uw eigen toedoen, dan zijn alle kosten van reparatie voor uzelf.
Als u lid bent van het serviceabonnement, dan kunt u bovengenoemde installateur bellen voor periodiek ontluchten, bijvullen, controleren van de waterdruk en het in werking stellen van de cv-ketel. Als u geen lid bent, dan zult u dit zelf moeten doen.

Heeft u een woning met infrarood panelen? Als deze niet goed werken, neemt u dan ook contact op met de juiste bovengenoemde installateur.

Wat kunt u eerst zelf doen?

Doorloop de stappen van de storingstool en binnen één minuut weet u of en hoe u de cv-ketelstoring zelf kunt verhelpen. 

Klik hier voor een controlekaart met tips

U kunt de storing niet zelf verhelpen?  Bel bovengenomede installateur (Feenstra of Energiewacht) en geef, als van toepassing, de storingscode door. 

Hoe kan ik zelf een storing aan mijn CV of MV oplossen?

Algemeen

  1. Controleer of alle radiatorknoppen open staan. Zet zonodig alle radiatorkranen in de huiskamer open. Blijven alleen de radiatoren boven koud?  Dan moet  u mogelijk water bijvullen; het is sowieso raadzaam eerst de radiatoren te ontluchten.  Blijven hierna nog steeds alle radiatoren koud? Gaat u naar stap 2.
    https://www.youtube.com/embed/r48NgOTBxSA


    https://www.youtube.com/embed/qplmiVCCrTU

  2. Heeft u een combiketel? Controleer of alle warm waterkranen dicht zijn. Draai ze zo nodig dicht. Zijn alle kranen dicht en blijft het probleem bestaan, ga dan naar stap 3.
  3. Controleer de waterdruk van de verwarmingsinstallatie. Deze hoort tussen de 1,2 en 2 bar te zijn. Is deze lager dan vult u dan water bij. Is deze niet lager? Gaat u naar stap 4.
  4. Controleer of er stroom op het stopcontact bij de ketel staat. Is er geen stroom? Dan dient u uw elektricien in te schakelen. Als er wel stroom is, gaat u door naar stap 5.
  5. Controleer of het display op de kamerthermostaat zichtbaar is. Is het display onleesbaar? Dan moeten misschien de batterijen vervangen worden. Raadpleeg de handleiding van uw kamerthermostaat om te zien hoe u dit kunt doen. Heeft u wel een display, ga dan door naar stap 6.
  6. Als de ketel is voorzien van een resetknop, noteer dan eerst de storingscode en drukt u daarna op de resetknop. Komt de storing daarna toch terug, dan gaat u naar stap 7.
  7. U kunt de storing niet verhelpen? Meld het reparatieverzoek bij de juiste CV installateur:

    U kunt zelf bellen met Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000 als u woont in: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, de Meern, Haarzuilens, Mijdrecht, Utrecht, Vinkeveen, Vleuten, Waverveen, of Wilnis.

    U kunt zelf bellen met Energiewacht op telefoonnummer 088-555 3250 als u woont in: Harmelen, IJsselstein, Kamerik, Linschoten, Montfoort, Woerden of Zegveld.

  8. Voor een storing aan de MV (mechanische ventilatie) belt u met Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000.

Waar kan ik de meterstanden vinden die ik moet doorgeven als ik mij aanmeld bij de energie- en of waterleverancier ?

Algemeen

Deze vindt u in de meterkast op de meters voor energie en water. De meterkast bevindt zich meestal achter de voordeur. Ook kan het zijn dat de water- en/of gasmeter in de kruipruimte of kelder zit. Heeft u een kruipruimte die geïsoleerd is met piepschuimballetjes, dan kan het zijn dat uw watermeter daar in zit. Door flink te graven en de balletjes goed ver weg te duwen in uw kruipruimte, kunt u de watermeter terugvinden. 

Bent u inmiddels verhuisd en wilt u de meterstanden weten? De meterstanden vindt u terug op het controlerapport dat u van de verhuurmakelaar heeft ontvangen. 

Ik heb geen warm water. Wat kan ik doen?

Algemeen

Wat kunt u zelf doen?

  1. Heeft u een combiketel? Controleer of de verwarming het wel doet. Geef dit door bij het eventueel melden van de storing aan de juiste installateur:

    Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000 als u woont in: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, de Meern, Haarzuilens, Mijdrecht, Utrecht, Vinkeveen, Vleuten, Waverveen, of Wilnis.
    Energiewacht op telefoonnummer 088-555 3250 als u woont in: Harmelen, IJsselstein, Kamerik, Linschoten, Montfoort, Woerden of Zegveld.

  2. Komt er uit geen enkele waterkraan warm water? Bel dan met de juiste installateur (zie hierboven)

  3. Komt er overal  warm water maar bij een kraan niet, bijvoorbeeld in de douche, dan kan het probleem niet aan het gastoestel liggen. Ontkalk de kraan of de douchekop, waaruit geen warm water komt. Dit kunt u zelf met een oplossing met schoonmaakazijn. Als bij die ene kraan nog steeds geen warm water komt, neemt u dan contact op met ons via e-mailadres: info@cazaswonen.nl, via telefoonnummer: 0880129000 of via WhatsApp. Wij kunnen de aannemer langssturen om het probleem te verhelpen.

  4. Als u een waterbesparende douchekop heeft geïnstalleerd, kan het zijn dat er te weinig warm water wordt gevraagd. Hierdoor gaat de combiketel uit en wordt er helemaal geen warm water naar de kraan aangevoerd. Dit is te verhelpen door meer water te vragen (kraan verder open) of door een andere douchekop te monteren. Als u een huurtoestel heeft moet u de klacht bij uw leverancier van het toestel neerleggen. Als het toestel uw eigendom is, moet u zelf een installateur bellen.

Kan mijn geiser of boiler worden hersteld?

Algemeen

Boilers:
Cazas Wonen heeft slechts een klein aantal boilers in beheer, in de meeste gevallen is de boiler in uw eigen bezit. Bij een storing kunt u dan de verhuurder van de boiler bellen (meestal is dit Eneco: 088-895 50 00). Weet u zeker dat de boiler in bezit van Cazas Wonen is? Neemt u dan contact op via e-mailadres: info@cazaswonen.nl, via telefoonnummer: 0880129000 of via WhatsApp, wij zullen dit dan nagaan en zonodig het reparatieverzoek bij de aannemer uitzetten.

Geisers:
Heeft u een reparatieverzoek voor uw geiser? Meldt dit dan bij ons, dan zorgen wij ervoor dat dit wordt hersteld. 
Controleer altijd eerst of de gaskraan wel open staat. Ruikt het naar gas? Draai dan de gaskraan dicht en ventileer de ruimte waar u instaat door zoveel mogelijk ramen en deuren in de buitengevel open te zetten. 

 

Er zit roest op mijn radiator. Wat kan ik doen?

Algemeen

Roest op radiatoren valt onder binnenschilderwerk en is dus voor uzelf om te behandelen. Let er wel op dat u radiatorlak gebruikt. Bij opwarming gaat de radiator anders stinken. Zorg dat het schilderwerk goed droog is voordat u de radiator weer heet laat worden.

Wanneer krijg ik de eindafrekening?

Algemeen

Binnen 4 weken na de laatste huurdag wordt de eindafrekening gestuurd. Als u geen eigen cv ketel heeft, dan kan hier ook nog apart een afrekening voor de verwarmingskosten worden opgestuurd. Woont u in een complex? Dan kunnen later ook nog andere servicekosten worden doorberekend. Meestal wordt dit in mei/juni afgerekend.

Hoe kan ik mijn radiatoren / verwarming ontluchten?

Algemeen

Worden de radiatoren niet goed warm, of hoort u geruis in de radiatoren en leidingen? Dan zit er waarschijnlijk te veel lucht in uw cv-installatie. Dit kunt u eenvoudig verhelpen door uw radiatoren te ontluchten. In de video hieronder ziet u hoe u uw radiator kunt ontluchten.

https://www.youtube.com/embed/IVQBecpkKxI

Ik wil graag een CV-ketel. Hoe kan ik dit aanvragen?

Algemeen

Dit kunt u aanvragen via de onderstaande link. Dit soort aanpassingen in uw woning noemen we Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). Hiervoor heeft u vooraf onze toestemming nodig.

Heeft u blokverwarming?
Als u blokverwarming binnen uw complex heeft, dan is het niet mogelijk om een eigen CV-ketel aan te schaffen.

Als u de onderstaande link aanklikt en de stappen doorloopt, dan laten wij u direct weten of u wel of geen toestemming krijgt voor het aanbrengen van deze ZAV aan uw woning. Ook kunt u dan de algemene voorwaarden en de aanvullende voorwaarden lezen die gelden voor deze ZAV.

Aanvraag Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV) 

Ik heb stadsverwarming en het water of de verwarming wordt niet warm. Wie kan ik bellen voor een reparatie?

Algemeen

U kunt hiervoor contact opnemen met Eneco via telefoonnummer 088-8955955. Zij helpen u verder met uw reparatieverzoek. Mocht het warme water wel het huis in komen, maar na de warmtewisselaar is het water koud kunt u contact opnemen met:

Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000 als u woont in: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, de Meern, Haarzuilens, Mijdrecht, Utrecht, Vinkeveen, Vleuten, Waverveen, of Wilnis.

Energiewacht op telefoonnummer 088-555 3250 als u woont in: Harmelen, , IJsselstein, Kamerik, Linschoten, Montfoort, Woerden of Zegveld.

Ik heb een storing aan mijn blokverwarming. Kan Cazas Wonen dit maken?

Algemeen

Neemt u in het geval van een storing contact op met ons via e-mailadres: info@cazaswonen.nl, via telefoonnummer: 0880129000 of via WhatsApp. Onze medewerker kan u verder helpen met het afhandelen van uw reparatieverzoek.

Voor storingen aan de centrale verwarming en problemen met warm water kunt u direct contact opnemen met de juiste installateur:

Voor Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, de Meern, Haarzuilens, Mijdrecht, Utrecht, Vinkeveen, Vleuten, Waverveen en Wilnis is dit Feenstra

Voor Harmelen, IJsselstein, Kamerik, Linschoten, Montfoort, Woerden en Zegveld is dit Energiewacht

Hoe werkt een zonneboiler met zonnecollectoren en waar kan ik terecht met een reparatieverzoek?

Algemeen

Als u een reparatieverzoek heeft voor uw zonneboiler, kunt u contact opnemen met de juiste installateur:

Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000 als u woont in: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, de Meern, Haarzuilens, Mijdrecht, Utrecht, Vinkeveen, Vleuten, Waverveen, of Wilnis.

Energiewacht op telefoonnummer 088-555 3250 als u woont in: Harmelen, Kamerik, Linschoten, Montfoort, Woerden of Zegveld.

Waarom een zonneboiler?

Met een zonneboiler kun je de straling van de zon gebruiken om je tapwater te verwarmen. De installatie bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat (boiler). De collector, een soort zonnepaneel, bevat vloeistof die wordt opgewarmd door het zonlicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. Afhankelijk van het warmwatergebruik is de collector ongeveer 3 m2 groot; deze wordt op het dak geplaatst.
Een zonneboiler is een mooie toevoeging aan uw huis wanneer u een milieuvriendelijk huishouden wilt en graag  onafhankelijker van gas wilt zijn. Op jaarbasis gebruik u al gauw tot 50% minder aardgas voor de bereiding van warm water.

Is een zonneboiler wel duurzaam?
Absoluut. Een zonneboiler is een erg milieuvriendelijk alternatief wanneer u minder aardgas wilt gebruiken: via zonne-energie komt er namelijk geen CO2 vrij en in tegenstelling tot gas, raakt zonne-energie nooit op.

Wat bespaar ik met een zonneboiler aan CO2-uitstoot en gas?
Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks met z’n vieren zo’n 210 m3 gas. Dit staat gelijk aan 1900 km autorijden. Dat is vergelijkbaar een autorit van Nederland naar Griekenland.

Wat bespaar ik met een zonneboiler op mijn energierekening?
Gemiddeld bespaart u met een zonneboiler €100,- per jaar.

Hoe lang gaat een zonneboiler mee?
Zonnecollectoren gaan 25 tot 30 jaar mee. Een zonneboiler gaat gemiddeld 25 jaar mee.

Vraagt een zonneboiler veel onderhoud?
Nee, gemiddeld is er om de 5 jaar onderhoud nodig. Vaak wordt dit gecombineerd met het onderhoud aan de gehele installatie.

Moeten mijn zonnecolectoren gereinigd worden?
Ja maar niet heel vaak. Het oppervlak van het paneel is dusdanig glad dat hier nagenoeg geen vuil of aanslag op komt. Natuurlijk word het na verloop van tijd wel vies maar dit gaat niet ten koste van de prestatie of opwekking. Gemiddeld dienen de panelen om de 5 jaar nagekeken te worden. 

Ik heb nu blokverwarming. Kan dit worden vervangen voor een eigen cv-ketel?

Algemeen

Nee. De blokverwarming functioneert goed. Dit voeren wij niet uit.

Waar kan ik terecht met een reparatie voor mijn Warmte Terugwin systeem (WTW systeem)?

Algemeen

U kunt hiervoor zelf contact opnemen met Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000.

Wat is een WKO- (Warmte Koude Opslag) systeem?

Algemeen

Een WKO-systeem is een modern verwarmingssyteem. In de zomer wordt het huis gekoeld en in de winter verwarmd. Hieronder wordt in een filmpje precies uitgelegd hoe het werkt.

Als er een defect in de woning is dan heeft dit meestal te maken met de filters van de WTW-unit. Deze filters moeten elke 2/3 maanden schoongemaakt worden met een stofzuiger en/of sopje. 
Twee keer per jaar moeten de filters vervangen worden. Neem hiervoor contact op met Feenstra of Energiewacht (afhankelijk van uw woonplaats) zie hiervoor:

Ik heb een reparatieverzoek voor mijn CV (centrale verwarming), warmtepomp, WKO-systeem of vloerverwarming. Wat kan ik doen?