Overeenstemming 162 sociale huurwoningen Wetering-Zuid

Woerden/Utrecht

Cazas Wonen, de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht hebben overeenstemming bereikt over het realiseren van 162 sociale huurwoningen in de Utrechtse wijk Wetering-Zuid. De verplaatsbare tijdelijke woningen zijn een oplossing om de woningnood snel te verlichten. Het streven is dat de eerste bewoners eind 2024 hun huurwoning in Wetering-Zuid kunnen betrekken.

Saar Spanjaard, bestuurder Cazas Wonen:“Dit is goed nieuws voor woningzoekenden. Wij kunnen nu door met de verdere ontwikkeling, zodat we woningzoekenden snel een goede en betaalbare woning kunnen bieden in een fijne buurt. Samen gaan we bouwen aan woongeluk.”

De woningen in Wetering-Zuid zijn bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning zoals starters, statushouders en mensen die doorstromen naar zelfstandig wonen vanuit een woonvoorziening van een zorgaanbieder. Het project wordt opgezet als gemengd wonen, waar bewoners omkijken naar elkaar en de buurt. De betrokken samenwerkingspartners en de bewoners zullen zich gezamenlijk inzetten voor een prettige leefomgeving.

De verplaatsbare woningen van Cazas Wonen zijn duurzaam en van hoge kwaliteit. De woningen voldoen aan het permanent bouwbesluit en zijn gelijkwaardig aan reguliere permanente nieuwbouwwoningen. Zodra de woningen klaar zijn, zal Cazas Wonen ze gaan verhuren en beheren.

Dennis de Vries, wethouder Wonen: “Ook in Utrecht is de woningnood groot. Alle registers moeten open om te zorgen voor méér woningen, zeker ook op de korte termijn. Het is daarom mooi dat we met dit plan heel veel woningzoekenden snel een nieuw thuis kunnen bieden.”

De locatie Wetering-Zuid is in het bezit van de gemeente Utrecht. Na vijftien jaar kunnen de sociale huurwoningen verplaatst worden naar een vervolglocatie. Op deze manier wordt tijdelijk beschikbare ruimte in de stad goed benut. 

Gedeputeerde Rob van Muilekom: “Het is een mooi voorbeeldproject vanuit de, met het Rijk afgesloten, Regiodeal Flexwonen Utrecht. Naast de gemeente en de corporatie zal ook de provincie zich inspannen om tot een passende vervolglocatie te komen, in Utrecht dan wel elders in de provincie.”

De omgeving is betrokken bij de plannen voor dit woonproject in Wetering-Zuid. De komende maanden bereidt Cazas Wonen de realisatie van de woningen in Wetering-Zuid verder voor. Geïnteresseerden kunnen later dit jaar reageren op de woningadvertentie op WoningNet.

Fotobijschrift:

v.l.n.r.: gedeputeerde Rob van Muilekom, wethouder Dennis de Vries en bestuurder Saar Spanjaard

Wat voor woningen realiseert Cazas Wonen in Wetering-Zuid

In Wetering- Zuid worden 142 studio’s van 25 m2 gerealiseerd en 20 2-kamer appartementen van 50m2. Het zijn betaalbare, verplaatsbare huurwoningen die 15 jaar op een tijdelijke locatie mogen staan. De woningen zijn duurzaam, energiezuinig en van hoge kwaliteit. De woningen worden gebouwd volgens alle eisen die aan nieuwbouwwoningen worden gesteld. De woningen worden in een fabriek geproduceerd en de onderdelen worden op locatie in elkaar gezet. Als de woningen uiteindelijk weer verplaatst moeten worden, kunnen ze uit elkaar worden gehaald en op de nieuwe locatie weer in elkaar worden gezet.   

 

 

Waarom zijn deze woningen verplaatsbaar en tijdelijk?

We hebben in Nederland een enorme woningnood. Dit dwingt ons te kijken naar nieuwe, innovatieve oplossingen. Bijvoorbeeld door tijdelijke locaties te gebruiken voor het plaatsen van woningen, zoals in de wijk Wetering-Zuid. Dit zorgt ervoor dat woningzoekenden sneller een betaalbare woning kunnen vinden. Met verplaatsbare woningen kunnen we ook flexibel meebewegen met veranderende woonbehoeften. Na een periode van 15 jaar worden de woningen verplaatst naar een volgende locatie waar ze op dat moment nodig zijn. Zo zijn deze woningen een waardevolle aanvulling op de bestaande woonvoorraad.

 

Voor wie zijn deze woningen bestemd?

Om in een brede woonbehoefte te voorzien en om de leefbaarheid te bevorderen, wordt het woonproject in Wetering-Zuid opgezet als gemengd wonen. Zo is 70% van de woningen in Wetering-Zuid bestemd voor reguliere woningzoekenden zoals starters. Van alle woningen is 30% bestemd voor statushouders en mensen die doorstromen naar zelfstandig wonen vanuit een woonvoorziening van een zorgaanbieder, De woningen zijn bestemd voor 1- en 2-persoonshuishoudens.

Waar komen de woningen?

Op dit moment werken we aan de realisatie van 162 verplaatsbare tijdelijke woningen op een vrije kavel in de wijk Wetering-Zuid in Utrecht. De locatie is in het bezit van de gemeente en is voor een periode van 15 jaar beschikbaar gesteld als locatie voor de tijdelijke woningen. 

Cazas Wonen is ook met de gemeente IJsselstein en Montfoort in gesprek over het realiseren van tijdelijke verplaatsbare woningen.  

Wanneer zijn deze woningen gereed?

Het streven is dat de eerste bewoners eind 2024 hun woning in Wetering-Zuid kunnen betrekken. 

Ik heb interesse in een woning in Wetering-Zuid, hoe kom ik in aanmerking?

De woningadvertentie zal later dit jaar gepubliceerd worden op WoningNet. Wilt u reageren op het woningaanbod? Dan is het van belang dat u een actieve inschrijving heeft bij WoningNet. Zorg ervoor dat al uw gegevens in WoningNet actueel zijn. Zo ziet u het passende woningaanbod.

 

Ik wil graag meer informatie over dit project.

Zodra we meer informatie over de woningen in Wetering-Zuid kunnen delen, leest u dit op onze website. Hou deze website dus goed in de gaten.

Heeft u nog vragen? Laat het ons weten via weteringzuid@cazaswonen.nl