Wij gaan samen met bewoners en partners voor groen!

Tijdens de nationale Burendag, op zaterdag 28 september, organiseerden Cazas Wonen, gemeente De Ronde Venen, Tympaan de Baat en betrokken bewoners een groene actiedag bij Buurtkamer 't Honk in Mijdrecht. Met activiteiten zoals tegels wippen, het aanleggen van een geveltuin en het plaatsen van een regenton willen de initiatiefnemers bewoners inspireren om hun leefomgeving klimaatbestendig te maken.

Een groen voorbeeld voor de wijk
Buurtkamer 't Honk, gelegen in de wijk Proostdijland, werd tijdens deze dag omgetoverd tot een voorbeeldlocatie voor vergroening. De Buurtkamer, een centrale plek voor de wijk, laat zien hoe eenvoudig en effectief het kan zijn om klimaatmaatregelen te nemen. Dit is belangrijk omdat Proostdijland, ondanks het aanwezige groen in de openbare ruimte, kampt met een overbelast riool tijdens zware regenbuien. Door samen te vergroenen kunnen bewoners bijdragen aan oplossingen voor wateroverlast, hitte-stress en droogte. Beleidsadviseur Duurzaamheid Ruby Vierbergen (Cazas Wonen): "Mooie voorbeelden werken vaak aanstekelijk. De Buurtkamer is een belangrijk punt voor de wijk dat veel wordt gebruikt. Door de Buurtkamer met bewoners om te bouwen tot een groene voorbeeldlocatie hopen wij op een aanstekelijk effect, waardoor het onderwerp van groen en water wat meer begint te leven."

Waarom vergroenen?
De effecten van klimaatverandering worden steeds meer merkbaar. Veel groen is niet alleen in de openbare ruimte van belang. Juist in particuliere tuinen is veel winst te behalen. Meer groen in tuinen helpt om regenwater op te vangen en hitte te temperen. Wethouder Maarten van der Greft: “Groene maatregelen dragen bij aan een prettige leefomgeving voor onze inwoners. Dit initiatief van de gemeente, Cazas Wonen en Tympaan de Baat is daar een mooi voorbeeld van. Zij maakten samen met omwonenden een fijne plek voor bezoekers van Buurtkamer ’t Honk."

Groene inspiratie
Tijdens de Burendag werden bewoners geïnspireerd hoe zij op een eenvoudige manier hemelwaterafvoer kunnen afkoppelen en tegels kunnen vervangen door planten en daarmee de biodiversiteit vergroten. Vrijwilligers en organisaties uit de buurt bieden ondersteuning en helpen bewoners om hun eigen tuin te vergroenen, zonder hoge kosten. Het doel is om te laten zien dat vergroenen niet moeilijk hoeft te zijn en dat iedereen een steentje kan bijdragen.